lauantai 16. lokakuuta 2021

Kaksi viikkoa kipsin kanssa

Ensimmäiset viikot akillesjänteen katkeamisen jälkeen - jalka kipsissä

Niin, ne kaksi ensimmäistä viikkoa akillesjänteen katkeamisen jälkeen. Jalka kipsissä, ei painovarausta, kyynärsauvat apuna. Mitä tässä vaiheessa olisi hyvä tietää ja tehdä. 


1. Pahinta ei ole se, että sinulla on vain yksi jalka, vaan se, että sinulla ei ole yhtään kättä. Eli yhtään minkään siirtäminen yhtään minnekään käsivarren etäisyyttä kauemmas, on vaikeaa tai mahdotonta. Mikä siis avuksi?

  • reppu on aivan ehdoton väline kaiken siirtämiseen niin kotona kuin kodin ulkopuolella. 
  • myös hupparit, joissa on iso etutasku, helpottavat elämää huomattavasti. Mikä tahansa taskullinen pukine on akillesjännevammaisen ystävä.
  • termari tulee tarpeeseen, jos et halua juoda kahviasi joka kerta keittimen vieressä.
  • muista varmistaa aina, että kaikki tarvittava on matkassa, kun siirryt kotona tilasta toiseen. Siihen puhelimeen ei ehdi vastaamaan, jos se soi makkarissa, kun itse olet olohuoneessa. Eikä ihan huvin vuoksi viitsi rampata edestakaisin. Ainakaan, jos asunnossa on kaksi kerrosta ja jotain unohtuu juuri siihen väärään kerrokseen.

2. tilaa itsellesi toiset kyynärsauvat sisäkäyttöön. Pitkän päälle nimittäin on hiton rasittavaa kaivella niiden sauvojen päistä pikkukiviä irti ja pyyhkiä niitä puhtaaksi, jotta et naarmuta lattioitasi pilalle. Sauvoja saa netistä kotiin kannettuna, hinta alle parikymppiä kappale. Omani tilasin täältä: https://www.apuvalinekauppa.fi/osasto/liikkumisen-apuvalineet/kavelykepit-ja-kyynarsauvat/page/2/

3. hanki suihkujakkara. Yhdellä jalalla suihkussa tasapainoilu yrittäen säilyttää kipsi kuivana on melkoinen tehtävä - etenkin, koska se hyvinkään teipattu muovipussi ei ole täysin vesitiivis ja jostain hiton välistä sinne aina valuu vettä. Tähän auttaa, jos et halua tilata virallista suihkusuojaa, se että käärit pienen käsipyyhkeen rullalle ja kieputat sen kipsin yläreunaan. Sitten teippi pussiin pyyherullan yläpuolelle ja alapuolelle, jolloin pussiin valuva vesi imeytyy pyyhkeeseen.

4. tilaa, lainaa tai varasta joltakulta jo tässä vaiheessa paksupohjaiset kengät tai ainakin kenkä. Koska siinä vaiheessa, kun saat sen ortoosin ketaraasi, tulee elämäsi olemaan vähintään kymmenen kertaa helpompaa, mikäli terve jalkasi on jotakuinkin saman pituinen kuin ortoosijalkasi.

5. pyydä apua. Sukulaisilta, tutuilta, naapureilta, taksikuskeilta, ruokakaupan kuskeilta, tuntemattomilta… ihmiset ovat pohjimmiltaan todella avuliaita, kunhan uskaltaa pyytää. Yllättävän moni ihan oma-aloitteisesti ja pyytämättäkin, kun huomaa sinun kulkevan kyynärsauvoilla.

6. treenaa kipsiaikana hajonneesta jalasta niitä lihaksia, mitä voit. Eli ojenna ja koukista polvea, tee jalan loitonnuksia ja pakarapotkuja, heiluttele edes varpaita. Ja venyttele. Ja huolla muutenkin sitä tervettä puolta, koska se on nyt yksin vastuussa kaikesta.  

7. käy sään salliessa ulkona edes vähän hyppimässä. Se tekee hyvää korvien välille.

8. jos joudut kulkemaan portaita, ota rauhallisesti! Ja opettele hakemaan se tasapaino ennen kuin hyppäät seuraavalle askelmalle. Itselleni oli alaspäin tullessa helpompaa pitää molemmat sauvat yhdessä kädessä ja pitää toisella kaiteesta kiinni, sillä asuntoni portaat ovat paitsi jyrkät, myös kapeat, minkä lisäksi ne tekevät 180 asteen käännöksen ja askelman leveys ei ole kaksinen sekään. Ylöspäinkin menin keskivälissä kipsiaikaa toinen käsi kaiteessa, mutta portaiden kiipeäminen oli itselleni pelkillä kepeilläkin lopulta kohtalaisen helppoa. Alaspäin tuleminen sen sijaan ei missään vaiheessa.

9. konttaaminen ja kinkkaaminen ovat ihan valideja etenemismuotoja myös aikuiselle ihmiselle.

10. keksi itsellesi mielekästä tekemistä. Lue, katso telkkaria, pyydä kavereita kylään ja lähde kyläilemään, jos ja kun saat kyydin. Kaikki, mikä vie ajatuksia pois siitä, miten veemäinen tilanne on ja kuinka hiton kauan kuntoutuminen kestää, on hyvästä.

11. yritä siitä huolimatta pysyä positiivisena. Vahinko on jo sattunut ja peruttua sitä ei saa, joten nyt kannattaa keskittyä siihen, mitä voi tehdä. Ole kärsivällinen, noudata ohjeita, ole varovainen ja tee suunnitelmia jatkokuntoutuksen varalle jo nyt. Mistä löytyy osaamista, paljonko olet valmis maksamaan, minkä lajien pariin haluat palata ja millä tasolla. Jos ei muuta, tulevan suunnitteleminen auttaa olemaan märehtimättä turhaan nykyhetkeä. 

12. jos ei muu auta, silitä kissaa (tai koiraa, tai kania tai...). Se auttaa kaikkeen. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vuosipäivän viettoa - tasan 12 kk akillesjänteen katkeamisesta

Tänään on kulunut tasan vuosi siitä, kun akillesjänteeni katkesi koripallopelin viimeisillä minuuteilla ja alkoi pitkä ja kivinen taival kun...